НАЧАЛО » свят

При определяне на енергийната политика, страните да не разчитат на ниските цени на петрола, препоръчва МАЕ

fb
3E news
fb
26-10-2015 04:42:00
fb

При определяне на енергийната си политика, страните не трябва да разчитат на това, че цените на петрола ще останат ниски, тъй като резервите може да намалеят в средата на 2016 г., заради свиването на инвестициите и намаляването на добива в САЩ, заявяват от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Световните цени на петрола намаляват двойно от юни 2014 г., разади увеличевието на добива на шистов петрол в САЩ, а също така и във връзка с това, че страните членки на ОПЕК взеха решение да не намаляват нивото на добив с цел да запазят дела си на пазара.

Ще бъде голяма грешка обвързването на енергийната сигурност към промяната на цените на петрола в краткосрочна перспектива“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в рамките на Singapore International Energy Week.

Ако цените останат на текущото ниво, петролните инвестиции вероятно отново ще се понижат през 2016 г., основно в регионите с висока себестойност на добива, смята той.

„Ако трендът се запази, то за пръв път за последните 20 години обемът на инвестициите в петрол ще се понижат в разстояние на две поредни години. Необходимо е да се помиксли за средносрочни и дългосрочни перспективи при такава липса на инвестиции“, смята той.

Добивът на петрол в САЩ, според прогнозата ще се понижи с 400 хил.барела на ден през 2016 г., което по думите му ще доведе до по-нататъшно понижение на запасите.

Бирол смята също така, че геополитическите рискове в Близкия Изток също могат да доведат до срив в доставките на петрол, независимо, че свалянето на международните санкции от Иран може да доведе до това, че страната да увеличи добива с 400-600 хил. Барела на ден в разстояние на година.

Въпреки това, според него, запаси от петрол ще има достатъчно до средата на 2016 г. и според прогнозата на МАЕ, в краткосрочно бъдеще не трябва да се очаква бързо възстановяване на цените.

Що се касае до втечнения природен газ, то според Бирол, запасите от него ще са напълно достатъчни. Пазарът на втечнен природен газ ще нарасне до 500 млрд.куб м през 2020 г. благодарение на добива в Австралия и САЩ.

Голяма част от инвестициите във възобновяема енергетика ще бъдат направени в развиващите се страни, основно в Китай и Индия, а в по-малко степен в страните от ОИСР, смята още изпълнителният директор на МАЕ.

„Възобновяемите източници получиха широко разпросдтранение и в разстояние на 5 години на възобновяемата енергетика ще се падат две трети от новите електроцентрали“, заяви той.

 

 

 

 

МАЕ
Фатих Бирол
цени на петрола
ВПГ
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева