Президентът на Унгария подписа закона за разширение на АЕЦ „Пакш”

Президентът на Унгария подписа законът за разширение на АЕЦ „Пакш” на 100 км южно от Будапеща, съобщава агенция MTI,  позовавайки се на изявление на държавния глава Янош Адер. В съобщението се казва, че е била извършена пълна проверка за конституционността, че законът за разширение на АЕЦ „Пакш” съответства на Основния закон на страната и се утвърждава от президента.

Унгарският парламент неотдавна одобри законът за разширение на АЕЦ „Пакш”. „За” гласуваха 256 депутата, 29 бяха „против”, а 2-ма се „въздържаха”.

Сделката за строителството на два нови енергийни блока с обща мощност от 2,2 хил МВт с руско финансиране беше подписана в Москва на 14 януари в рамките на срещата между премиера на Унгария Виктор Орбан и президента на Русия Владимир Путин. Преговорите за подготвяната сделка се проведоха в условията на конфиденциалност и правителството на Унгария се отказаха от по-рано планираният международен търг за строителството на нови блокове, съобщава РИА Новости.

Министърът на икономиката Михай Варга заяви, че кредитът от 10 млрд.евро ще бъде изплатен от Унгария в разстояние на 21 години след въвеждането на енергоблоковете в експлоатция през 2023 г.

Ратификацията на споразуменията предизвикаха протест на опозицията. В същото време министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони отбеляза, че споразумението с Русия е насочено към затвърждаване на енергийната безопасност на Унгария и не означава геополитически обрат в политиката на страната.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари