НАЧАЛО » свят

Преговорите с ЕК за антимонополното разследване срещу "Газпром" продължават

fb
3E news
fb
17-01-2014 12:55:00
fb

Министерство на енергетиката на Русия продължава преговорите с Европейската комисия по повод антимонополното разследавне срещу “Газпром”.  Това съобщи пред журналисти заместник-министъра Анатолий Яновски, цитиран от РИА Новости.

По думите му последната среща по тази тема с еврокомисаря по антимонополно регулиране се е състояла през декември. „Не мога да кажа, че е била без разногласия, но диалогът пордълава”, заяви той.

Припомняме, че Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром” за нарушаване на  правилата на конкуренцията през септември 2012 г., като разглежда три възможни хипотези.

В случай, че Европейският съюз повдигне обвинения срещу „Газпром” за препятстване на конкуренцията в ЕС, това може да доведе до санкции в размер от 10% от оборота на компанията – около 15 млрд.долара. През първата половина на декември „Газпром” изпрати до Европейската комисия предложения за урегулиране на въпроса.

Припомнме, че днес в Москва стартираха преговорите по газопровода „Южен поток” между министъра на енергетиката на Русия Алексанъдр Новак и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. В рамките на срещата ще бъде обсъдена създалата се ситуация около газопровода. Досега по този повод двете страни само са си разменили взаимни реплики. Европейският съюз твърди, че „Южен поток” не съответсва на европейските норми. От свая страна министерство на енергетиката на руската страна твърди, че то е съвсем законно.

Газпром
ЕК
конкуренция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева