НАЧАЛО » свят

Порошенко иска създаване в ЕС на група за противопоставяне на „Северен поток 2“, Полша - бързи действия по газовата директива

fb
Маринела Арабаджиева
fb
18-06-2018 15:37:00
fb

Полша и Украйна в понеделник дават началото на нова акция срещу газопровода „Северен поток 2“. От една страна украинският президент Петро Порошенко се активира в социалните медии, а от друга заместник-министъра на енергетиката на Полша Михаил Куртика в интервю за полското радио настоява за ускоряване на работата по газовата директива. Полският зам.-министър освен това критикува България за забавянето на газовата директива. Нещо повече, той премълчава истината, че на този етап между страните-членки няма единство в такава стеен, която да позволи приемането й в предложения вариант. Съществен е проблемът, който касае възможността за ретроактивност. 

Киев планира да създаде в Европейския съюз група, която да спре строителството на газопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна. Това става ясно от публикация на украинския президент Петро Порошенко в онлайн платформата Medium. Според Порошенко, „Северен поток 2“ е абсолютно политически проект, насочен срещу Украйна, който няма никаква икономическа съставляваща, който се опитва да изземе от Украйна бюджет, равен на почти 3 млрд. долара.

 https://medium.com/@petroporoshenko/%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8E%D1%94%D0%BC%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%83-%D0%B2-%D1%94%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%8E%D0%B7%D1%96-%D1%89%D0%BE%D0%B1-%D0%B7%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%96%D0%BA-2-63487ae1dfba

 

Освен това, както казва Порошенко, сега се провеждат също така и преговори с Германия за създаване на международен консорциум за управление на украинската газотранспортна система на Украйна. Условието за участие на Германия в такъв международен консорциум е спирането на газопровода „Северен поток 2“.

Освен това подчертава, че „украински партньори от САЩ също са решително настроени и, че никой няма да се обяви против американските санкции“.

Държавният глава отбелязва и, че не смята да разкрива всички инструменти, които украинската страна смята да предприеме, за да спре „Северен поток 2“.

От своя страна полският заместник-министър на енергетиката Михаил Къртика по време на интервю за полското радио заяви, че Полша иска от ЕС ускоряване на работата по внасянето на промени в газовата директива, която на свой ред може да затрудни дейностите по „Северен поток 2“.

Европейската комисия през ноември миналата година излезе с предложение за внасяне на изменение в газовата директива на ЕС. Целта е определени норми от енергийното законодателство на ЕС да се прилага не към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС, които идват, или отиват към трети страни. Тези правила се предвижда да се прилагат и по отношение на морските газопроводи.  В частност към тези норми се отнасят е недискриминационните тарифи за пренос на газ по тръбата, достъпът на трети страни, разделянето на дейностите по продажба и транспортиране и т.н. В настоящия момент тези норми не се отнасят върху морските участъци на газопроводите.

По време на българското председателство на ЕС бе установено, че между страните-членки все още няма консенсус по отношение на поправките в газовата директива. Председателството на Съвета на ЕС се поема от 1 юли от Австрия, като очакването на Полша, според интервюто на полския зам.-министър на енергетиката е „обективност, а не защита на собствените интереси“.

Разрешение за строителството на „Северен поток 2“ вече издадоха Германия, Финландия и Швеция.

 

газова директива
Северен поток 2
Украйна
Полша
ЕС
България
морски газопроводи
Маринела Арабаджиева
виж още ...


виж още ...


виж още ...