Поправките в Газовата директива може да бъдат приети през следващите седмици

Поправките в Газовата директива на Европейския съюз, засягащи „Северен поток 2“  може да бъдат съгласувани между Съвета на ЕС и Европейския парламент през следващите седмици и да бъдат окончателно одобрени още преди изборите за Европарламент. Това заявява генералният секретар на асоциацията Eurogas Джеймс Уотсън в интервю за РИА Новости.

„Ще се учудя, ако това не се случи“, казва Уотсън в отговор на въпрос дали може да бъде намерен компромис през първото полугодие на тази година в рамките на румънското председателство на ЕС.
Той не изключва обаче и възможност, че компромисният вариант на законопроекта да е готов до съвета на министрите на страните от ЕС по въпросите на енергетиката, планиран за 4 март. По думите му, това ще зависи от готовността на европарламентаристите да приемат по-рано съгласувана позиция на Съвета на ЕС. Между позицията на Европарламента по поправките приети още през миналата година и Съвета на ЕС има различия и позицията на евродепутатите е по-амбициозна. Определено влияние може да изиграят изборите за нов Европарламент, които са планирани за 23 -  26 май.
Отговаряйки на въпроса, възможно ли е законопроектът по Газовата директива да бъде окончателно подписан от всички законодатели в ЕС до тези избори той заявява: „Абсолютно“.


Съветът на ЕС след почти едногодишно обсъждане, миналия петък стигна до обща позиция по поправките в Газовата директива на ЕС. Сега започва следващият етап от разглеждането на документа – преговорите между Съвета на ЕС с Европарламента с участието на Европейската комисия за търсенето на компромисен вариант на документа. Така нареченият триалог ще се състои на 12 февруари, тоест днес в Страсбург. Участие от страна на ЕК се очаква да вземе еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете.

Европейската комисия предложи през ноември 2017 г. промени в законодателството на ЕС в газовия сектор. Според съобщението на Съвета на ЕС общата цел на поправките в газовата директива е осигуряване на прилагането на регулирането на вътрешния газов пазар на ЕС към газопроводите между страните на ЕС и трети страни до границата на територията и териториалните води на ЕС. Това означава и нови правила за морските газопроводи в ЕС, в случай на съгласуване на законопроекта между ЕС и Европарламента и прилагането му още през тази година, коментира също така Уотсън.  По думите му, той покрива и „Северен поток 2“. Генералният секретар на Eurogas обаче смята, че той няма да спре проекта.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари