НАЧАЛО » свят

Полша решава тази година дали да строи първата си АЕЦ

fb
3E news
fb
31-01-2018 09:12:00
fb

Полша ще реши тази година дали да строи първата си АЕЦ, за да намали въглеродните емисии като част от плана за намаляване на зависимостта от въглища в дългосрочна перспектива. Това заяви министърът на енергетиката Кшищоф Тхужевски, цитиран от uk.reuters.com.

Полша използва въглища за производството на по-голямата част от електричеството си и планира да намали дела им до 60% през 2030 г. и до около 50% през 2050 г.

Тхужевски подкрепя изграждането на АЕЦ, но за да стартира проектът е необходимо правителствено решение. Държавната PGE, която е най-големия производител на електроенергия в страната, е отговорна за проекта. Решението се очакваше миналата година, но тъй като работата по финансирането на АЕЦ продължава, се очаква поредно забавяне.

„Мисля, че в най-близко бъдеще ще има отговор на предизвикателството, което аз считам за изключително важно – дали да започне строителството на енергоблокове на АЕЦ или не“, коментира Тхужевски. „Това са решения, които трябва да се вземат тази година, определено през първата й половина“, добави министърът.

Полша
АЕЦ
По статията работи:

Галина Александрова