Полша решава тази година дали да строи първата си АЕЦ

Полша ще реши тази година дали да строи първата си АЕЦ, за да намали въглеродните емисии като част от плана за намаляване на зависимостта от въглища в дългосрочна перспектива. Това заяви министърът на енергетиката Кшищоф Тхужевски, цитиран от uk.reuters.com.

Полша използва въглища за производството на по-голямата част от електричеството си и планира да намали дела им до 60% през 2030 г. и до около 50% през 2050 г.

Тхужевски подкрепя изграждането на АЕЦ, но за да стартира проектът е необходимо правителствено решение. Държавната PGE, която е най-големия производител на електроенергия в страната, е отговорна за проекта. Решението се очакваше миналата година, но тъй като работата по финансирането на АЕЦ продължава, се очаква поредно забавяне.

„Мисля, че в най-близко бъдеще ще има отговор на предизвикателството, което аз считам за изключително важно – дали да започне строителството на енергоблокове на АЕЦ или не“, коментира Тхужевски. „Това са решения, които трябва да се вземат тази година, определено през първата й половина“, добави министърът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари