НАЧАЛО » свят

Полша избира площадка за строителство на АЕЦ

fb
3E news
fb
22-12-2018 02:08:00
fb

Обсъждането на проекта за енергийната политика на Полша ще приключи до 15 януари 2019 г. и един от резултатите му трябва да е изборът на площадка за изграждането на АЕЦ. Това заяви министърът на предприемачеството и технологиите Ядвига Емилевич, цитиран от електронното издание cire.pl.

Министерството на енергетиката публикува през ноември тази година проект за стратегия до 2040 г. за обществено обсъждане. Според нея първият енергоблок на АЕЦ с мощност от 1-1,5 гигавата трябва да бъде пуснат до 2033 г., а 10 години по-късно общата мощност на АЕЦ трябва да достигне 6-9 гигавата.

В момента се разглеждат две възможни площадки за изграждането на централата в Поморското воеводство. Окончателният избор ще бъде направен от инвеститора PGE EJ1 въз основа на проучвания, които започнаха през пролетта на 2017 г. и се очаква да продължат две години.

Засега не е определен и моделът на финансиране. Департаментът за атомната енергетика съобщи, че до края на годината Програмата за развитие на полската ядрена енергетика ще бъде обновена в частта й за финансовия и бизнес модел и по отношение на графика за реализация на проекта.

АЕЦ
строителство на АЕЦ
Полша
По статията работи:

Маринела Арабаджиева