НАЧАЛО » свят

Полската енергийна корпорация търси доставчици на технологии за първата АЕЦ

fb
3E news
fb
31-01-2014 11:39:00
fb

Полша, която в момента добива цялата си електрическа енергия от стари въглищни електроцентрали, желае да повиши ефективността на националния си електрически сектор и да намали емисиите парникови газове в атмосферата.

„Сега ние се намираме на етапа на търсене на партньор, който да стане доставчик на технологии, както и на партньор, който да вземе участие във финансирането“, заяви на прес-конференция генералният директор на PGE и бивш председател на Управлението по регулиране на енергетиката на Полша Марек Вошчик.

Държавната енергийна корпорация PGE, която ръководи проекта, трябва да избере площадка за изграждането на АЕЦ и доставчик на технология до края на 2016 година. Правителството планира да изгради АЕЦ с мощност 3 000 МВт, като първият блок на централата трябва да бъде построен до края на 2024 година. Завършването на реализацията на целия проект е насрочено за края на 2030 година. Стойността на проекта ще достигне 60 милиарда злоти (19,5 милиарда долара).

Полша желае да ограничи зависимостта на своя енергиен сектор от Русия, която преди две седмици сключи договор за разширяването на единствената унгарска АЕЦ – „Пакш“.  PGE също така заяви, че има желание да контролира специална инвестиционна компания, която ще бъде създадена с цел да ръководи изграждането на АЕЦ. Сред възможните партньори на PGE са държавните компании Tauron, Enea и KGHM, но до момента с тях не са сключени никакви споразумения.

АЕЦ
Полша
технологии
По статията работи:

Маринела Арабаджиева