НАЧАЛО » свят

Половината от световния доход се пада на 8% от богатите

С 11% се е увеличило неравенството в развиващите се страни и с 9% в богатите

fb
3E news
fb
30-01-2014 12:36:00
fb

Разрастващото се и ускоряващо се неравенство е парадоксът на нашето време. Това заяви администраторът на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) Хелен Кларк в предисловието си по новия доклад на ООН за борба с бедността. В него се отбелязва, че на 8% от населението в света се пада половината от целия световен доход. Според доклада през последните няколко десетилетия се наблюдават неимоверни преобразования свързани с информационните и комуникационни технологии. Във всеки район на света мащабите на бедност са се понижили. В страните с формиращи се пазари се наблюдава безпрецедентен икономически ръст. Въпреки това обаче неравенството както и преди остава, се отбелязва в докрад на ООН.

На 8% от богатите хора в света се пада половината от световния доход. Останалите 92% разделя между себе си другата половина от населението на света. Експертите от ООН отбелязват, че високото ниво на неравенство подкопава развитието, пречи на демокрацията както и икономическия прогрес и заплашва социалната система.

Средно в света за последните две десетилетия мащабите на неравенството са нараснали с 11% в развиващите се страни и с 9% в промишлено развитите страни.

При това става въпрос за неравни доходи и неравни възможности на хората. Авторите на доклада обръщат внимание на много аспекти на неравенството в различни страни по света, в това число и на неравенството между жените и мъжете, жителите на градовете и на селата. Те говорят за неравенство на доходите в различните сектори на заетост, като образование и здравеопазване.

ООН
неравенство
доходи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева