Петролът стартира с повишение на цените след силния спад в четвъртък

Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък засилиха спада си след публикуването на данните на министерство на енергетиката на САЩ за по-голямо от очакваното увеличение на петролните запаси.

Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица са нараснали с 5,99 млн. барела - до 409,951 млн. барела, а резервите от бензин  са скочили с 951 хил. барела и съставляват 236,172 млн. барела. Запасите в Кушинг, където се съхранява търгувания на NYMEX петрол се повишават с 2,36 млн. барела. Добивът на петрол също расте със 100 хил. барела на ден, сочат данните.

Спадът се дължи и на публикуваната от ОПЕК понижена прогноза за ръста на търсенето на петрола през 2018 г. и по-слабият интерес към рисковите активи. ОПЕК повиши с 80 хил. барела прогнозата си за ръста при търсенето на петрол през тази година  до 1,54 млн. барела на ден. Според данните, през тази година ОПЕК очаква ръста на търсенето на петрол да достигне нивото от 98,79 млн. барела на ден.

Цената на договора за декември за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в късните следобедни часове на 11 октомври спадна с 2,17 долара до 80,92 долара за барел.
Фючърсът за петрола сорт WTI за ноември на борсата в Ню Йорк NYMEX поевтиня с 1,88 долара до 71,29 долара за барел.

Тази сутрин фючърсът за декември за петрола сорт Brent стартира от 80,28 долара за барел, като по-късно в рамките на търговия  достигна 81,14 долара за барел.

Договорът за ноември за петрола сорт WT на NYMEX в първите часове на деня стартира при цена от 70,99 долара за барел, като в по-късните сутрешни часове търговията продължава при цена от 71,68 долара за барел.

Ако в следобедните часове спадът при двата сорта петрол се оценяваше на малко над 2 %, то тази сутрин данните от борсата сочат за промяна в положителна посока. Така изменението при петрола сорт Brent е от +1,12 %, а при сорт  WTI - +0,94 %..

Положителните стойности са основание да се смята, че пазарът продължава да остава скептичен и неуверен по отношение на дефицита в бъдеще, особено предвид очакваните санкции на САЩ срещу Иран.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари