НАЧАЛО » свят

Петролът стартира с ръст на цените

fb
3E news
fb
17-06-2019 08:56:00
fb

Цените на петрола в понеделник продължават тенденцията на ръст от миналата седмица. Това се дължи основно на геополитическата несигурност в Близкия Изток, сочат данните от търговията.

Стойността на августовския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures стартира с повишение от 0,38 % - до 62,25 долара за барел.

Цената на договора за юли за петрола сорт WTI на NYMEX нараства с 0,28 % - до 52,66 долара за барел.

Геополитическите опасения продължават да оказват подкрепа на стойността на петрола. В Оманския залив само преди дни беше извършено нападение на два петролни танкера - Front Altair и Kokuka Courageous, след което на тях избухна взрив и пожар. Екипажите бяха евакуирани на територията на Иран и американски миноносец. САЩ обвиниха Иран за нападението на танкерите.

Пазарът очаква днес и докладът на Иран, в който ще обяви поетапното си излизане от ядрената сделка  и условията за прекратяване на това излизане и възстановяване на предишните отношения. Като цяло това засилва изключително много ситуацията в този регион.

Влияние върху пазара играе и изявлението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, който изрази надежда за постигане на баланс на петролния пазар до началото на следващата 2020 година.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева