НАЧАЛО » свят

Петролът стартира с повишение, Brent отново се търгува над 84 долара за барел

fb
3E news
fb
09-10-2018 08:30:00
fb

Цените на двата основни сорта петрол, които в понеделник се понижиха, тази сутрин стартират с повишение.

Фючърса за декември за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон тази сутрин се повишава с 0,16 % до 84,3 долара за барел.
Договорът за ноември за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се повишава с 0,40 % и се котира при цена от 74,6 долара за барел.

В понеделник фючърсът за декември за петрола сорт Brent спадна до 82,6 долара з абарел, но покъсно се върна към повишение и завърши при ниво от 83,8 долара за барел. Ноемврийският фючърс за WTI на NNYMEX на 8 октомври спадна до 73,1 долара за барел, но също в по-късно премина към повишение – 74,2 долара за барел.

В понеделник стойността на петрола се понижи, след новината, че САЩ може да направят компромис за някои страни, разрешавайки им да продължат да купуват петрол от Иран, след влизане в сила на американските санкции. В частност министъра на енергетиката на Индия съобщи в рамките на енергиен форум в Ню Делхи, че Индия ще продължи да купува ирански петрол и през ноември. Той уточни, че страната обсъжда възможен преход към нова система за плащане на иранския петрол, в която може да се използват рупии.

Новината за това, че САЩ може да заемат по-мека позиция по отношение на страните, купуващи ирански петрол намалява опасенията за усложнение на ситуацията на пазара, но само за кратко.

Министъра на петрола на Иран Биджан Зангане изрази в понеделник очакване, че през следващите месеци глобалният пазар ще се изправи пред дефицит. Ръстът на цените на петрола според него показва, че пазарът вече се намира в трудна ситуация.

петрол
цени
пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева