Петролът се опитва да продължи низходящата тенденция

Цените на двата основни сорта петрол поевтиняват в хода на търговията в сряда, поради опасението, че страните от ОПЕК и извън картела могат да повишат добива на петрол.

Цената на августовския фючърс за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures в ранния следобед спадна до 75,6 долара за барел, но после пак се върна до 75,8 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за юли на NYMEX се търгуват при 65,9 долара за барел.

В рамките на срещата във Виена по въпросите, свързани с добива на петрол, която е планирана за 23 юни, Русия ще предложи на страните от ОПЕК и извън картела пропорционално увеличение на добива. Целта е да се балансира риска от потенциално прегряване на пазара, пише РИА Новости, позовавайки се на източник от руското правителство.

„Русия ще обсъжда различни варианти.  Виждаме, че сега пазарът е добре балансиран. Съществува обаче риск от прегряване, ако добива и в бъдеще спада при отделно взети страни от типа на Венецуела и Ирак“, е заявил източникът.

По думите му, „Русия ще предложи увеличение на добива на петрол от всички страни, което  да се разпредели пропорционално, за да се балансира потенциално прегряване на пазара“.

По-рано агенция Блумбърг съобщи, че Русия планира да предложи на страните от споразумението за ограничаване на добива на петрол връщане към нивото от октомври 2016 г.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп подложи на критика влиянието  на ОПЕК при подкрепата за високите цени на петрола.
„Цените на петрола са твърде високи. ОПЕК отново работи за себе си. Не е добри!“, написа Тръмп в Twitter, цитиран от международните агенции.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари