НАЧАЛО » свят

Петролът поевтинява

fb
3E news
fb
18-06-2019 08:30:00
fb

Цените на двата основни сорта петрол се понижават, тъй като опасенията на инвеститорите за перспективите пред световната икономика и търсенето на горива растат, сочат данните от борсите


Стойността на августовския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се  понижава  до 60,87  долара за барел – спад от 1,87 %.
Договорът за август за петрола сорт WTI намалява  до 51,84 долара за барел – спад от 1,29 %.


Негативната динамика на цените на петрола се дължи на нарастващото безпокойство сред играчите на пазара за перспективите пред световната икономика, отбелязват анализаторите. Цените на петрола на практика спадат с почти 20 % от пиковото си значение на настоящата година, постигнато през месец април, поради опасенията за търговска война между Китай и САЩ, както и не така добрите макроикономически данни.


Влияние върху негативната динамика на петролните цени оказва и несигурността на ситуацията в Близкия Изток след нападението на два петролни танкера в Оманския залив.


Анализаторите все още осмислят значението и на новите мерки от страна на Иран по отношение ядрената сделка. Очаква се и по-голяма яснота около продължаването на сделката за  ограничаване на добива на петрол в началото на месец юли, отбелязват наблюдателите на пазара.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева