НАЧАЛО » свят

Петролните компании от САЩ се опасяват от законопроекта за засилване на санкциите срещу Русия

fb
3E news
fb
04-07-2017 09:09:00
fb

ExxonMobil и редица други енергийни компании са загрижени по повод законопроекта за засилване на санкциите срещу Русия и заявяват, че това може да доведе до спиране на нефтогазовите проекти с участието на руски партньори по целия свят, пише Wall Street Journal.

Сенатът на Конгреса на САЩ на 15 юни одобри законопроект, предвиждащ нови санкции против Русия и Иран. Засега документът не е минал обсъждането от долната камара и съответно не е подписан от президента на САЩ.
Това, че против законопроекта се обявяват такива компании, като Exxon, Chevron, както и на други компании от промишления сектор може да затрудни приемането му.

По данни на източници на изданието, положенията в законопроекта за делово сътрудничество с руски партньори предизвикват опасения и в компании от други сектори, като в частност законодателството се следи много внимателно от General Electric.
“Това ще има далечни последствия за редица компании и сектори. Това може да навреди на интересите на САЩ и да е от полза за Русия“, казва изпълнителният директор на Американския институт за петрол Джек Джерард.

По данни на източници на изданието, законопроектът може да засегне два проекта на Exxon извън Русия, в които руската „Роснефт“ има дялове – в басейна Permain в американския щат Ню Мексико и в канадската провинция Албърта.

Представителят на Exxon Алан Джефърс заявява, че компанията няма някаква позиции по отношение на санкциите, но е предоставила на законодателите информация за това как законопроектът може „да постави американските компании в неизгодно положение в сравнение с компании, които не са от САЩ“. От Chevron са отказали коментар.

Законопроектът за засилване на санкциите срещу Русия предлага  намаляване на максималния срок на пазарно финансиране на руски банки намиращи се под санкции до 14 дни , а на компаниите от нефтогазовия сектор – до 30 дни.

петрол
Exxon Mobil
Chevron
сащ
Русия
санкции на САЩ срещу Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева