НАЧАЛО » свят

Петролните гиганти отчитат слаби финансови резултати, дълговете им растат

fb
3E news
fb
02-08-2016 10:18:00
fb

Петролните гиганти BP, ExxonMobil и Royal Dutch Shell демонстрират през второто тримесечие слаби финансови резултати, съобщава агенция Блумбърг.

Три от петте големи петролни корпорации не оправдават прогнозите на анализаторите. Въпреки че за две от тях Chevron и Total това не се отнася, експертите не виждат поводи за радост, тъй като и за тях на първо място остава въпросът за паричния пото Според данните на агенцията, свободния паричен поток за ВР се свил с 1,4 млрд.долара, за Total – с 3,8 млрд.долара, за Shell – с 1 млрд.долара, а за Chevron – с 9,5 млрд.долара.

Единствената компания, паричният поток на която нараства през последните 12 месеца е Exxon Mobil (2,1 млрд.долара). Ако обаче се вземе предвид плащането на дивиденти, то той ще спадне до минусови нива, отбелязва Блумбърг.

Повечето компании изплащат с труд дивидентите поради оперативните разходи, което ги принуждава активно да прибягват към кредити. Дълговото натрупване на компаниите е нараснало рязко през последната година: Shell е увеличила дълга с 28,1%, ВР – с 24,3%, а Total – с 22,8%.

Според анализаторите, напрежението в сектора се подкрепя от неувереното възстановяване на цените на петрола и пренасищането на пазара. Третото и четвъртото тримесечия според очакванията ще са още по-неуспешни за големите петролни корпорации.

Shell
BP
Exxon Mobil
Chevron
Total
По статията работи:

Маринела Арабаджиева