От 10 май ЕС живее "на кредит" от ресурсите, които планетата може да възобнови за една година

Този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година, съобщиха от Световния фонд за природата

От 10 май, петък, Европейският съюз ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година. Това обявиха от Световния фонд за природата и отбелязаха, че този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
  

"От утре европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живееше като тях, човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година", подчертава организацията в доклад, публикуван заедно с Глоубъл футпринт нетуърк.
   

Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, парникови емисии - ако цялото човечество потребяваше колкото европейците, щяха да му трябват 2,8 планети като Земята, се посочва в доклада. В ЕС живеят 7 процента от световното население, но потребява 20 процента от биокапацитета на Земята.
   

Положението постоянно се влошава: през 1961 г. този "ден на превишаването" е бил 13 октомври. Има все пак разлики по държави: Люксембург го е достигнал още в средата на февруари, а за Румъния този ден ще настъпи в средата на юни.
   

"Това е дефицит, който непрекъснато увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от другите страни и от бъдещите поколения", отбелязва Световният фонд за природата.
   

На ЕС се препоръчва да приеме обща земеделска политика, която съхранява природните ресурси и благоприятства заетостта, както и план срещу обезлесяването и конвертирането на естествените екосистеми и правила за контрол на дейността на риболовните кораби.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари