ООН подкрепя програмата на Световната ядрена асоциация Harmony

Публикуван е доклада на ООН, подготвен от междуправителствена група от експерти по изменение на климата по поръчка на правителствата на редица страни по време на конференцията за климат в Париж през 2015 г. Официалната презентация на доклада ек се състои през декември в Катовице (Полша), където ще се проведе среща на страните, участващи в Парижкото споразумение, но вече станаха известни основни положения от доклада, съобщава Regnum.

Междуправителствената група препоръчва на ООН пълно да имплементира програмата „Хармония“, разработена от Световната ядрена асоциация през 2016 г. ( WNA, World Nuclear Association ). Припомняме, че основната цел на Парижкото споразумение за климата е за задържане повишението на средната температура на планетата на ниво от не повече от 2,0 градуса, а в идеален случай – на ниво от 1,5 градуса (стартовото ниво са показателите за температурата на Земята в доиндустриалния период на XIX век). Повечето учени смятат, че такова ниво ще даде възможност да се избегне развитието на планетата на неконтролируеми природни катаклизми, които ще доведат до загиването на значителна част от човечеството.

Експертите от WNA са изчислили, че целта може да бъде постигната само в случай, че мощностите от атомни електроцентрали през 2050 г. са не по-малко от 25 % от общия баланс, докато сега те са само 11 %. За да се осигури това увеличение, а и предвид предстоящото закриване на АЕЦ, поради изтичането им на срока на експлоатация, е необходимо да бъдат въведени в експлоатация атомни енергийни блокове с обща мощност от 1000 ГВт.
Дял  от 25 % от ядрена енергия през 2050 г. ще помогне за балансиране на растящите нужди на човечеството и ще е от полза за внедряване на други нисковъглеродни технологии.

Достигането на 1000 ГВт ново строителство през 2050 г. ще изисква съвместни усилия на цялата ядрена общност – от промишлеността до изследователите, правителствата и регулиращите органи, съсредоточавайки се върху премахване на бариерите за ръст.
Друга причина за забавянето на развитието на атомната енергетика са проблемите с приемането й от обществото. Въпреки, че икономическите предимства на АЕЦ в сравнение с другите видове мощности за производство на електроенергия са очевидни, в много страни сред населението има „безпокойство по повод риска от аварии и нерешени проблеми с отпадъците“,

Въпреки това от WNA смятат програмата Harmony за реализируема при условията на глобално партньорство на всички атомни енергийни компании и подкрепа от страна на ООН, което ще е от помощ за справяне с проблемите.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари