Обама обсъди в Полша доставките на втечнен природен газ за Европа

Барак Обама обсъди вчера с управляващите в Полша възможностите за доставка на американски втечнен природен газ за Европа. Това заяви в хода на съвместна преконференция с полския премиер Доналд Туск американският президент, съобщава ИТАР-ТАСС.

Обама обърна внимание на полските инвестиции „които ще дадат възможност да се доставя в Европа втечнен природен газ”. „Ние вече съгласувахме рамките за доставка на газ, които ще увеличат възможностите на Европа в този сектор”, отбеляза той.

„Ние говорихме за това колко е важно трансатлантическото партньорство между Европа и САЩ”, добави американският лидер. По думите му търговският договор между двата континента „ще облекчи утвърждаването на експорта на газ за страните, с които ще има споразумение за свободна търговия”.

По-рано във вторник, след срещата си с президента на Полша Бронислав Камаровски Обама каза, че „има още много стъпки, които трябва да направим, за диверсифициране на източниците на енергия за Европа”. „Това е важно не само за икономиката на Европа, но и за нейната сигурност”, подчерта президентът на САЩ.

Обама препоръча също така Украйна да се поучи от газовия опит на Полша. По думите му, Киев трябва да реформира енергийния сектор на страната, намалявайки зависимостта си от Русия.

Обама подчерта, че в случай на подписване на Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, преговорите за което де водят, Вашингтон ще експортира газ за Европа.

На свой ред Доналд Туск подчерта, че имат идентични възгледи с Обама по отношение на ситуацията с Украйна и перспективите за енергийно сътрудничество.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари