НАЧАЛО » свят

Няма повишаване на нивото на радиация във Финландия, Швеция и Норвегия след инцидента в Русия

fb
3E news
fb
14-08-2019 03:30:00
fb

Няма повишаване на нивото на радиация на територията на Финландия, Швеция и Норвегия, след взрива при инцидент в руската Архангелска област миналата седмица. Това показват данни от измервателни станции на въздуха в трите държави, близки до Русия.  Центърът за радиационна и ядрена безопасност на Финландия проведе анализ на частици, взети от въздуха на градовете Куопио, Иматра, Котка и Хелзинки през последните дни. Методът, използван от Центъра, позволява да се уловят малки концентрации на радиоактивни вещества, но такива не са открити.

Шведският институт за отбранителни изследвания (FOI) съобщи, че в настоящия момент не е регистрирано повишаванена нивото на радиация на територията на страната след инцидента в Русия.

„FOI извършва постоянен мониторинг на нивата на радиоактивни вещества в атмосферата и в случай на каквито и да е отклонения от нормалните стойности, ще ви информираме“, заяви Йонас Босон,  представител от Шведската агенция за ядрена безопасност.

Норвежката агенция за радиационна защита (DSA) също информира, че не е регистрирала повишено ниво на радиация в страната.

По статията работи:

Георги Велев