НАЧАЛО » свят

Номинираха Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир

fb
3E news
fb
29-01-2014 06:32:00
fbНорвежкият ексминистър Баард Вегар Солхел номинира за Нобелова награда за мир бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън, съобщи АФП. В писмо до норвежкия Нобелов комитет той аргументира номинацията.

"Той има голям принос за разкриването на огромна част от разузнаването срещу други държави и срещу цивилни граждани. Сноудън позволи на хората да научат какво се случва и предизвика публични дебати за доверието в правителството, което, по неговите думи, е основополагащ принцип за мир", обяснява Баард Вегар Солхел.

В писмото до норвежкия Нобелов комитет Солхел и съпартиецът му Снор Вален казват, че няма нужда действието на Сноудън да бъде толерирано или подкрепяно, но го приветстват за разкриването на "естествената и техническата сила на съвременното разузнаване".

Действията на Сноудън са "довели до въвеждането отново на доверието и прозрачността като водещ принцип в политиките за глобално наблюдение".

Документите от американската Агенция за национална сигурност, разкрити от Сноудън през 2013 г., показаха шпиониране в широк мащаб на лица и институции в САЩ и по целия свят.

Сноудън, който в момента има предоставено убежище в Русия, е поискал убежище от редица държави, сред които е и Норвегия, съобщава Уикилийкс.

Крайният срок за подаване на номинациите за наградата за мир за 2014 г. е 1 февруари.

През юли 2013 г. норвежкият преподавател по социология Стефан Свалфорс номинира Сноудън за Нобелова награда за мир след изтичането на крайния срок, но номинацията му е валидна през 2014 г.

Едуард Сноудън
Нобелов комитет
Нобелова награда за мир
По статията работи:

Галина Александрова