НАЧАЛО » свят

Новак: Русия ще гарантира доставките на газ за ЕС и без споразумение с Украйна

Обемът на газовите доставки от „Газпром“ за ЕС доказва необходимостта от нови договори

fb
3E news
fb
25-12-2018 07:58:00
fb

Настоящите доставки на газ от „Газпром“ за Европа доказват необходимостта от сключване на допълнителни договори за експорт за тръбопроводен руски газ, независимо от това, че в ЕС е нараснало потреблението на втечнен природен газ (LNG). Това заявява пред журналисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.


„През тази година стана нещо интересно: по дългосрочните експортни договори „Газпром“ се теглят максимални количества газ. Тоест, това означава необходимост от сключване на допълнителни тръбопроводни договори, независимо от това, че в Европа има допълнителни доставки на втечнен природен газ“, казва Новак в интервю пред в. „Комерсант“.


„Важно е да се разбере, че тръбопроводният газ е най-конкурентоспособен за Европа“, добавя той.

„Газпром“, през 2017 г. е увеличил експорта на газ за чужбина с 8,4 % - до 194,4 млрд. куб м. В средата на октомври тази година председателят на руския газов концерн Алексей Милер каза, че експорта на газ за чужбина през 2018 г. може да достигне до 205 млрд. куб м.

По отношение на газовите доставки за Европа, енергийният министър заявява готовността на Русия за осигуряване на доставките по дългосрочните договори за Европа, дори и в случай, че към декември 2019 г. не бъде  постигната договореност с Украйна за транзита на руско „синьо гориво“.

„При каквито и да е обстоятелства ние гарантираме доставката на руски газ по подписаните от „Газпром“ дългосрочни договори. В този смисъл за европейските потребители ще бъдат осигурени необходимите количества“, казва Новак в отговор на въпрос дали Русия има виждане за по-нататъшните доставки на газ за Европа, ако към декември 2019 г. няма нов договор с Украйна за транзит.


Новак подчертава също така, че на конструктивния диалог с Украйна пречат съдебните дела между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за доставка и транзит на руски газ, в зависимост, заради постоянните опити за запориране на парични средства и имущество на руската компания.


„Тъй като в резултат на решението на Стокхолмския арбитраж беше нарушен баланса на интересите по двата договора, които бяха подписани от „Газпром“ и „Нафтогаз“ през 2009 г., в съда се решава въпросът за разтрогването на тези договори. „Газпром“ е готов като една от опциите да обсъди подписването на мирно споразумение, което би удовлетворило и двете страни“, отбелязва той.


Министърът добавя също така, че важен въпрос в преговорите е и количеството за транзит на руски газ, който може да минава през Украйна слез 2019 г. в случай на сключване на ново споразумение.


„В Русия на различни нива, в това число и на ниво ръководство на страната винаги се е твърдяло, че сме готови да обезпечим продължаването на транзита и слез 2019 г., но при условие този вариант да е конкурентен по отношение на други маршрути за доставка на газ за Европа“, казва Новак.

природен газ
доставка на газ за Европа
Газпром
Нафтогаз Украйна
Александър Новак
транзит на руски газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева