НАЧАЛО » свят

Новак: Русия може да увеличи добивът на петрол потенциално с 10-15 млн. тона през следващите 2 г.

fb
3E news
fb
27-12-2018 03:59:00
fb

Русия през следващите две години може потенциално да увеличи добива на петрол с 10-15 млн. тона, но по-големи перспективи за ръст няма. Това каза пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руските медии.

„Събрахме с компаниите предварителните данни, получава се плюс 10.15 млн. тона. Тоест може да го увеличим (добива на петрол) до 570 млн. тона през следващите две години“, смята той. По думите на министъра на енергетиката на Русия, страната има потенциал за ръст през следващите години, но трябва да предприеме незабавни мерки, за да запази този потенциал. В противен случай от 2021-2022 г. може да се очаква спад на добива.Русия през 2019 г. , според Новак може да запази нивото на производство на петрол на нивото от тази година от 556 млн. тона, предвид ограничението на добива през първото полугодие в рамките на сделката ОПЕК+.

По думите на министъра, през 2019 г. Министерство на енергетиката ще започне активна подготовка на нормативната база за реализиране на шест стимулиращи мерки за повишение на добива, които са били предложени от септември 2018 г.


„Искаме следващата година да бъде посветена на разработката на нормативната база за стимулиращи мерки. За нас задачата е свързана със създаване на стимулиращи мерки за запазване на настоящите нива на добив“, отбеляза той. По отношение на цените на петрола на международните пазари Александър Новак коментира, че настоящата ситуация на пазара на петрол не е определяща.„В края на годината се закриват кратките позиции, играчите започват да излизат, такова колебание от 9 %, както преди дни досега не е имало. Сега цената на петрола се корелира със ситуацията на фондовата борса, с индексите.. Това не влияе на сделката ОПЕК+, а други фактори. Но ако нямаше сделка, цените щяха да са още по-ниски“, отбеляза министъра. Той прогнозира също така, че през първото и второто тримесечия на 2019 г. излишъкът на пазара ще е от порядъка на 1,5 – 2 млн. барела на ден. Иран не е изтеглил от пазара 1 млн. барела на ден, а от септември растат и световните запаси от петрол.

добив на петрол
цени на петрола
Русия
руски петрол
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева