НАЧАЛО » свят

Новак: Русия има нефт и газ за повече от половин век

fb
3E news
fb
07-03-2017 10:09:00
fb

Русия към днешна дата разполага с проучени запаси от нефт и петрол за повече от 50 години. Както заяви министъра на енергетиката на Русия в изказването си на конференцията CERAWeek в Хюстън, себестойността на нефтодобива излиза 10-15 долара за барел.
„Искам да кажа, че в Русия има големи запаси от въглеводороди: нефт, газ, въглища... В частност, проучените запаси от нефт и газ към днешна дата са за срок от над 50 години, а на шелфа в Арктика има огромен потенциал от допълнителни въглеводороди“, отбеляза министъра.

Засягайки темата за влиянието на икономическите санкции и ниските цени на петрола на нефтогазовите компании на страната, Новак подчерта, че те не само са съумели да устоят на трудната ситуация, но и да подобрят показателите си.
„Компаниите не само успяха да увеличат производството и да повишат ефективността, но и да намалят себестойността на добива, която е средно от 10 до 15 долара за барел“, каза министъра, цитиран от РИА Новости.

Нещо повече Новак обяви, че остава привърженик на тезата, че ерата на въглеводородите ще се запази още десетилетие.
„Аз оставам привърженик на това, че ерата на въглеводородите през следващото десетилетие ще се запази, като по наши изчисления, дела на въглеводородите ще се понижи незначително: от 80% до 75%. Безусловно, дела на другите източници на енергия, на възобновяемите източници на енергия ще се увеличи и баланса ще се промени“, каза Новак. Той допълни, че промяната на баланса на пазара няма да е рязка а еволюционна.
„Газа, освен това ще остане в близко бъдеще основен вид гориво и ще заеме по-голямата ниша, от наша гледна точка. Газа е най-евтин, екологичен, с малка себестойност при добива. Без газа, според мен, ние няма как да решим климатичните проблеми, които днес са в дневния ред“, допълни министъра на енергетиката на Русия.

Срещата с инвеститорите от Уол стрийт е преминала позитивно, отбелязва от своя страна Прайм, позовавайки се на думите на Новак. „Срещата бе закрита, но като цяло мога да кажа, че бе много позитивна, делова, конструктивна. Чуждестранните инвеститори познават много добре ситуацията в петролния и газов сектори, икономиката на Русия. Ние обсъдихме подробно всички въпроси“, каза той. По думите на руския енергиен министър в срещата са участвали представители на  Fidelity, Wellington, Och-Ziff, Abu Dhabi Investment Authority, First Reserve, Silk Road Fund, China Investment Corp, Blackstone Energy Partners, Pointstate.

нефт
газ
Русия
CERAWeek
въглеводороди
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева