НАЧАЛО » свят

Новак: Русия е готова да продължи договора между „Газпром“ и „Нафтогаз“, или да разгледа нов договор

Следващата среща на ниво ЕК - Русия - Украйна по всяка вероятност ще е през октомври. Срещата на политическо ниво в Берлин завърши с очаквания, без конкретни резултати

fb
3E news
fb
17-07-2018 08:54:00
fb

Русия е готова да продължи действащият договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за транзита , но също така е готова да обсъди предложения за сключване на нов, съобщи министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.
„Готови сме да продължим действащият договор, готови сме да обсъдим в това число и предложения за сключване на нов договор. Важният въпрос, който е свързан с това  нашата позиция, на Руската федерация: трябва да уредим всички спорни отношения до началото на осъществяването на нов етап от взаимоотношенията“, каза Новак, цитиран от руските агенции.
Във вторник, 17 юли в Берлин се проведоха тристранни преговори във формата Русия-Украйна-Европейска комисия, на които основната тема на обсъждане бе продължаването на транзита на руски газ през Украйна за страните от ЕС след 2019 г.

Следващият път, когато в рамките на този формат може да бъде обсъден въпросът за транзита на руски газ през Украйна е октомври, уточни още руският енергиен министър. Именно това е месецът, в който всички въпроси (продължаване на действащия договори или нов) ще бъдат обсъдени допълнително.
„Смятам, че всички тези въпроси ще се обсъждат допълнително на следващите консултации през октомври“, добави той.

Русия, Украйна и ЕК засегнаха и възможността за споразумение по спорните въпроси между „Газпром“ и „Нафтогаз“  в Стокхолмския арбитраж, но никакво решение не е прието, съобщи още пред журналисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Такъв въпрос също бе засегнат, това е един от вариантите за уреждане на взаимоотношенията, но е обсъждан само като един от тези варианти. Никакви решения по този повод не са взети. Мисля, че всички тези въпроси ще се обсъждат допълнително още при следващите консултации през месец октомври“, каза Новак след тристранната среща.

Уреждането на съдебните спорове между „Газпром“ и „Нафтогаз“ не е предмет за оценка от експертната група в рамките на тристранните газови преговори, уточни по-рано РИА Новости, позовавайки се на министърът на енергетиката на Русия.

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин от своя страна каза, че Украйна няма да тръгне към варианта за извънсъдебно уреждане на спора между „Нафтогаз“ и „Газпром“ по тези въпроси, по които вече има решение на Стокхолмския арбитраж. „Опитът на Русия да договори извънсъдебно уреждане на дело, по което вече има произнесено решение от Стокхолмския арбитраж няма да мине. Трябва да се следват общоприетите правни норми и международното право“, написа Климкив в Twitter, съобщи от своя страна РИА Новости.

По-рано той отбеляза, че срещата е конструктивна, делова. „Разменихме информация, разменихме мнения за текущата ситуация и перспективите за доставка на газ до европейските потребители през територията на Украйна“, каза той.

„Днес разбираме, че в периода от следващите пет-десет години обемът на доставки до европейските потребители ще е много по-голям, отколкото през 2017-2018 г. Може би става въпрос за 10-13 % допълнителен ръст. Тези допълнителни количества се обсъждаха като един от възможните източници за осигуряване на необходимото натоварване на газотранспортната система на Украйна. Договорихме се, че конкретни цифри няма да огласяваме днес, това изисква допълнително експертно обсъждане, съгласуване“, каза Новак след тристранната среща в Берлин.
Председателят на „Газпром“ Алексей Милер каза, че на срещата не е обсъждан въпросът за обема на транзит на газ през територията на Украйна след 2019 г. , съобщи от своя страна ТАСС. Той уточни, че се чака решението на апелативния съд по отношение на Стокхолмския арбитраж.

Дата и място за следващата тристранна среща за транзита на газ между ЕК, Русия и Украйна още не са определени, но би било практично следващият път срещата да бъде в Брюксел, каза от своя страна заместник-председателят на ЕК по енергийните въпроси Марош Шефчович на пресконференцията след първия рунд от тристранните преговори на политическо ниво.
„Трябва да решим за времето и мястото. Мисля, че най-практично ще бъде да се срещнем в Брюксел“, каза той.

Газпром
Нафтогаз Украйна
тристранни газови преговори
газови преговори във формат ЕК-Русия-Украйна
транзит на природен газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева