НАЧАЛО » свят

Новак: Обсъждането на транзита на газ от Русия след 2019 г. тече в съответствие с постигнатите тристранни договорености

fb
3E news
fb
28-08-2018 02:53:00
fb

Преговорният процес за транзита на руския газ през Украйна след 2019 г. е в съответствие с договореностите, постигнати на тристранната среща между представителите на Русия, Европейската комисия и Украйна през юли, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от руските агенции.
„Движим се в съответствие с договореностите, които бяха постигнати на тристранната среща между Русия, Украйна и Европейския съюз“, каза Новак.

Междувременно в интервю за „Россия 24“ председателят на съвета на директорите на руската компания Виктор Зубков каза, че Украйна не води нормални преговори с „Газпром“, като по този начин вреди на икономиката на страната си и на гражданите си. „Вместо с нас (“Газпром“) да влязат в нормални преговори, за да се договорят за обемите, цената на газа, те купуват нашия газ, но през други страни, чрез реверс“, каза той. „Това не носи нищо добро на икономиката на Украйна“, отбеляза той.

Тристранните преговори за транзита на газ между Русия, Европейската комисия и Украйна след 2019 г. се проведоха през месец юли в Берлин за пръв път, след като Стокхолмският арбитражен съд публикува решението си по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по договорите за доставка и транзит на газ.

По думите на Новак страните са постигнали договореност за създаване на експертна група, в която ще влязат представители на министерство на енергетиката на Русия, Европейската комисия и Украйна, и която ще проучи въпросите за управление на украинската газотранспортна система, тарифите за транзит на газ и обема на доставки на газ от Русия за Европа. Той каза, че допълнителни обеми от доставка на руски газ за ЕС през следващите пет-десет години могат да  се транзитират през газотранспортната система на Украйна.

Стокхолмският арбитражен съд през декември 2017 г. и февруари 2018 г. излезе с решение по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да изплати на украинската 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва решението през месец март, а през месец май поиска пълна отмяна на „транзитното“ решение. „Нафтогаз“ подаде нов иск през юли срещу „Газпром“ в стокхолмския арбитраж с искане за преразглеждане на тарифите за транзит на газ от март 2018 г., като компанията оценява исковете на 11,58 млрд.долара.

Газпром
Нафтогаз
транзит на руски газ през Украйна
тристранни газови преговори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева