НАЧАЛО » свят

Не изключвам повторна рецесия в САЩ

Прогнозира Нуриел Рубини, професор в Нюйоркския университет

fb
3E news
fb
27-09-2010 05:08:51
fb

Все още е висока вероятността да се повтори рецесията на икономиката на САЩ, прогнозира известният професор в Нюйоркския университет Нуриел Рубини, цитиран от агенция Bloomberg. Освен това икономистът, който още в началото на 2007 г. предсказа настъпването на глобалната финансова криза, сега оценява като "анемично" състоянието на японската икономика.

 

Китайската икономика може да пострада от забавения икономически ръст на САЩ и Европа, отбеляза Рубини по време на конференция в Куала-Лампур, Малайзия. Той дори смята, че ще има преоценка на индекса, измерващ динамиката на нарастване на БВП на САЩ през второто тримесечие на настоящата година, главно заради недобрите данни от пазара на недвижими имоти. Очаква се Управлението за икономически анализа на Министерството на търговията на САШ да обяви коригираните данни следващия четвъртък.

 

За разлика от Рубини, анализаторите, потърсени за коментар от информационно-аналитичен интернет портал dailyFX.com, очакват, че показателят за икономически ръст през април – юни ще бъде преоценен, но в посока към повишаване – до 1,8% на тримесечна база в сравнение с предишните 1,6%.

 

Предприетите в развитите страни изключително строги икономии оказват натиск върху доверието на домакинствата и на бизнеса към данните на икономиката и принуждават потребителите да задържат разходите си. Затова пък потребителите в развиващите се страни е възможно да се доверяват само на вътрешното търсене на фона на ниските темпове на икономически ръст в държавите си, предполага Рубини.

 

Според него ситуацията през второто полугодие ще бъде по-лоша, отколкото през първото, главно заради последствията, които ще породят последните трансформации на държавна помощ за икономиката. "Най-вероятният сценарий е анемично възстановяване на икономиката, но аз не изключвам и втора вълна на криза в САЩ", прогнозира Рубини.

 

В края на август той обяви, че ръстът на икономиката на САЩ през третото тримесечие на годината ще бъде значително под 1%, а вероятността рецесията да се върне в страната е 40%. Според проф. Рубини при най-добрия сценарии динамиката на нарастване на икономиката на САЩ в продължение на много години ще бъде по-ниско от нормалния ръст и няма да напомня по траектория на буквата U.


По статията работи:

Георги Вулов