НАЧАЛО » свят

Независимите производители на газ от Русия искат да изместят средноазиатския газ от експорта на "Газпром"

fb
3E news
fb
05-06-2014 08:31:00
fb

Руските независими производители на газ предлагат да заместят със свои обеми делът на средноазиатския и азербайджанския газ в покупките на „Газпром”. Въпросът не е бил поставен в официалния дневен ред на заседанието на президентската комисия по енергийния комплекс на Русия, но се е обсъждала в рамките на подготовката, съобщи  ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

Сега руският газов монополист купува газ от Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и Азербайджан и го отправя към Европа чрез дъщерната си структура в Цюрих - Gazprom Schweiz. Този газ, напомня източникът влиза в тръбите на „Газпром” като транзитен, без заплащане на митнически такси. Статистиката на митническите служби показва, че транзитните доставки на газ за Европа по тази схема през 2013 г. са били на ниво 35,7 млрд.куб метра, над 18% от общия обем на експорт (196,4 млрд.куб м). За федералния бюджет цената е 4,3 млрд.долара”, е изчислил източникът на агенцията.

Съответно за обсъжадне се предлага и въпросът за установяване на митнически такси за средноазиатския и азербайджанския газ, доставян от „Газпром” за транзит по европейското направление с постепенно заместване на тези обеми от газ с с такъв, предоставян от руски независими производители, твърди източникът на руската агенция. По негова оценка „това е въпрос на 3-5 години”. За преминаване на доставките на средоазиатски и азербайджански газ от транзитен в стандартен експортно-импортен режим (със заплащане на съответните мита) ще се изисква преподписване на договори с доставчиците на руското юридическо лице, описва той юридическата процедура, не уточнявайки резултатите от дискусията.Най-големите независими производители в русия са НОВАТЭК и „Роснефт”.

Газпром
Роснефт
НОВАТЭК
средноазиатски газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева