НАЧАЛО » свят

На официална визита в Йордания Кириенко обсъди строителството на първата АЕЦ в страната

fb
3E news
fb
31-01-2014 11:01:00
fb

Сергей Кириенко беше на официална визита в Йордания, за да обсъди перспективите за изграждане на първата атомна електроцентрала в Йордания. Изпълнителният директор на „Росатом“ беше приет от краля на Йордания, Абдула II бин ал-Хусейн. Осен това атомните специалисти на Русия се срещнаха с премиера Абдулах Енсур и с ключови членове на кабинета. Проведени бяха и преговори с екипа на Йорданската комисия по ядрена енергия, начело на който беше Халед Тукан, председател на комисията. Страните обсъдиха практически въпроси относно партньорството, както и общите си планове по стартирането на проекта за йорданска атомна електроцентрала за идните шест месеца.

„Днешната ни задача е да структурираме прединвестиционния етап на проекта, да подготвим проучване на място, като разработим план за финансова целесъобразност, оценка на въздействието върху околната среда и анализ на мрежовата инфраструктура,“ каза Джомарт Алиев, генерален директор на „Русатом Оверсиз“, който придружаваше шефа на „Росатом“. „Ще трябва да проведем и няколко събития, насочени към привличане на инвестиционен интерес към проекта и подобряване на обществените нагласи към него.“

Главното предимство на проекта е това, че основните функции по безопасност се изпълняват независимо една от друга, от две различни системи. Двойна херметизация предпазва от разлив на вредни субстанции в критични ситуации и защитава реактора от външни опасности, например взривна вълна или самолетна катастрофа. Всичко това, заедно с ефективността на системата, намаляване вероятността от повреди и човешкия фактор, увеличава безопасността на ядрената централа.

АЕЦ
Росатом
Йордания
По статията работи:

Маринела Арабаджиева