"Нафтогаз": Реализацията на "Северен поток 2" води до унищожаване на диверсификацията за Европа

Директорът за бизнес развитие на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко смята, че реализацията на проекта „Северен поток 2“ ще доведе до „необратими последствия“ за Европа и „постепенно ще унищожи конкуренцията на европейския пазар на газ“. Това съобщава в. „Коммерсант“, цитиран от БГНЕС. Витренко заяви това в рамките на конференция на тема „Руско-украинският газов спор и последствията за Западна Европа“.

Той специално припомни позицията на Германия по време на газовата криза между Русия и Украйна от 2009 г.

„Нека бъдем честни, Германия ни оказа натиск, за да подпишем споразумението през 2009 година. Те нямаха желание да вникнат в детайлите. Твърденията на Русия, че договорът отговаря на европейските правила, бяха напълно достатъчни за Германия. После обаче се оказа, че споразумението няма нищо общо с европейските правила, но за Германия отново нямаше проблеми“, цитира думите на Витренко пресслужбата на „Нафтогаз“.

„Северен поток 2“ е предвиден да бъде положен по дъното на Балтийско море, паралелно на „Северен поток“. Украйна критикува проекта, защото смята, че неговата основна цел е намаление на транзита на газ през украинска територия. Миналата седмица Швеция издаде разрешение за строителството на газопровода в шведската икономическа зона в Балтийско море. Единствената държава, която все още не е издала подобно разрешение, е Дания.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари