“Нафтогаз“ е удържал 9 млн.долара, предплатени от „Газпром“ за транзит за сметка на дълга

„Нафтогаз Украйна“ съобщава, че е удържал 9 млн. долара от предплатата на „Газпром“ за транзита на газ за сметка на задълженията, в резултат на решението на Стокхолмския арбитраж.

„Днес „Нафтогаз Украйна“ изпрати до „Газпром“ заявление за прехвърляне на предплатените суми за транзита на газ за погасяване на глобата, начислена за задълженията на руския монополист в резултат на арбитражното решение от 28 февруари 2018 г. по договора за транзит“, става ясно от съобщението на руската компания.

Стокхолмският арбитражен съд на 22 декември 2017 г. е преразгледал формулата за ценообразуване на газа по договора за доставка на газ за Украйна, като е намалил неговата стойност, което е довело автоматично до намаляване на стойността на услугата и общата стойност на услугата за транзит на газ, става ясно от пояснение на украинската компания.

„Последователно отказвайки се от изпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж, „Газпром“ през 2018 г. продължава да плаща за транзита по-висока цена от изискваната от „Нафтогаз“, който изчислява тарифите в съответствие с решението на арбитража. Затова „Нафтогаз“ прехвърли 9 млн. долара от предплатата на услугата за транзит, предоставени през август като плащания в изпълнение на арбитражното решение“, се казва в съобщението на компанията.

По данни на украинската компания начислените глоби вече са над 100 млн. долара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари