НАЧАЛО » свят

„Нафтогаз“ е съгласен с предложението на ЕК за транзита на руски газ и е готов за преговори

fb
3E news
fb
18-07-2019 10:45:00
fb

 „Нафтогаз Украйна“ е съгласен с варианта на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович за транзит на руски газ и готов още сега да работи над договорите при съгласие на Русия заявява изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко.

„Господин Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия на миналата тристранна среща предложи вариант, който отговаря на разбирането на Европа за икономически обоснованите условия за транзит, които могат  да бъдат осъществени на практика- Ние сме съгласни с този вариант. Ако руската страна е също съгласна, то може още сега да започнем работа над договори за реализирането на този вариант на практика“, пише Витренко на страницата си във Facebook в четвъртък.

По думите му, това трябва да бъде споразумение между операторите относно мощности от порядъка на 90 млрд. куб м газ годишно и споразумение за резервиране на мощности (или суап) за 60 млрд. куб м средно годишно в разстояние на 10 години.

„Всички условия по тези договори ще бъдат като в Европа, стандартни, тоест по тяхната икономическа обосновка не трябва да има съмнения. Ако руската страна не е съгласна с варианта на Шефчович, то би било интересно да се чуе защо, както и да се чуе и насрещното предложение“, заявява Витренко, като отбелязва, че притискането от страна на времето „не е в интерес на нито една от страните“.

Действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат в края на 2019 г. На този етап няма яснота какво е тяхното бъдеще. Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович каза в средата на месец юни, че следващата газова среща във формат ЕК-Русия-Украйна се планира за юни. 

От предишната среща бе огласено единствено, че заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович е предложил дългосрочни договори (10 г.) за транзита на газ през Украйна, но досега не е ясно за какви количества става въпрос, нито пък за какви условия. Неотдавна пък председателят на "Газпром" Алексей Милер покани украинската страна първо да се замисли за договорите за доставка на руски газ за страната, преди договори за транзит. 

информационен Lidl павилион
Лидл България
столична община
„Зелена София“
По статията работи:

Маринела Арабаджиева