НАЧАЛО » свят

Москва и Пекин пак не се договориха за цената на руския газ

До окончателно споразумение може и да не се стигне, ако "Газпром" продължава да настоява за стойности, които Китай категорично не приема

fb
3E news
fb
27-09-2010 09:54:19
fb

Русия ще започне да продава газ за Китай през 2015 г., а договор за това ще бъде подписан до края на тази година, съобщи вицепремиерът Игор Сечин, който е в делегацията на руския президент Дмитрий Медведев в Пекин. "Провеждахме, провеждаме и ще продължим да провеждаме преговори с китайските партньори, за да съгласуваме отделни параметри, подчерта Сечин", цитиран от радио BBC.

 

По неговите думи "Русия е готова в пълен обем да осигури потребностите на Китай от газ", но подробности около преговорите вицепремиерът не пожела да разкрие. Друг високопоставен руски представител – министърът на енергетиката Сергей Шматко, заяви, че двете страни вече са съгласували всички условия за доставката на руски газ за Китай, с изключение на цените. Както обаче отбелязват експерти, именно цената не позволява на Русия вече няколко години да стъпи на китайския пазар на газ.

 

Първите принципни договорености между руската "Газпром" и китайската CNPC бяха постигнати още през 2004 г., а след две години беше подписано и споразумение за намерения, но в него също не беше определена цена и обеми на доставките руски газ. Вече шеста година Китай категорично отказва да купува руски газ по високи цени, а "Газпром" няма намерение да ги намалява. Освен това Китай няма остра нужда от газ, твърдят експерти, потърсени от BBC за коментар.

 

В момента най-голямата азиатска държава получава големи количества втечнен природен газ от Австралия и Катар на цена от около $145 за 1000 куб. метра. Освен това съвсем скоро природен газ в Китай ще се доставя от бивши съветски републики от Централна Азия. През 2009 г. беше подписано споразумение за изграждане на газопровод от Туркменистан до Китай, по който от 2013 г. ще се доставя по около 40 млрд. куб. метра от суровината от Туркменистан, Казахстан и Узбекистан. Още при подписването на договора беше съобщено, че обемът на доставките на новия газопровод може да бъде увеличен. Според анализатори през следващите години Китай може да осигури част от потреблението на газ чрез увеличаване на вътрешното производство.

 

Данни на British Petroleum показват, че вътрешните резерви на Китай са около 2,5 трлн. кубични метра газ.


По статията работи: