НАЧАЛО » свят

Русия подозира кибератака от САЩ срещу електрическата й мрежа

fb
3E news
fb
18-06-2019 02:57:00
fb

„Възможно“ електрическата мрежа на Русия да е подложена на кибератака от САЩ, обяви Москва, предават Би Би Си и БНР,

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за информация, че американски кибервойници са заложили вируси в електрическата мрежа са „хипотетично възможни“.

Коментарите му бяха направени в отговор на статия в „Ню Йорк таймс“, която твърди, че военни хакери на САЩ са взели на мушка руски ТЕЦ-ове.

Информацията предизвика скептицизъм от страна на експерти и бе отхвърлена от президента Тръмп.

В статията си вестникът пише, че американски „код“ е заложен в много елементи от руската електрическа мрежа и че това е ескалация на друга дейност за борба с руската дезинформация и хакерски кампании.

Песков заяви, че президентът Тръмп е опровергал тези твърдения и ги е нарекъл „фалшиви новини“.

Говорителят на Кремъл допълни: „Ако някой смята, че правителствени агенции правят това без да информират държавния глава, тогава, разбира се, това може да сочи, че кибервойна срещу Русия може да е хипотетична възможност.

Той допълни, че жизненоважни сфери от руската икономика са били подложени на непрекъснати атаки, но страната е успяла да им се противопостави и щети не са били нанесени.

Според „Ню Йорк таймс“ САЩ проучват руските енергийни системи от 2012 г., но сега са по-заинтересовани от откриването на слабости и внедряване на вируси. 

Днес Песков заяви, че Москва е била жертва на американски кибератаки от години.

„Ние – говоря за няколко от нашите финансови и медийни организации, държавни институции и ключова инфраструктура – смед под атака от няколко години“, каза той.

Кибератаките идвали от няколко западни страни, включително САЩ, допълни говорителят на Кремъл.

 

По статията работи:

Галина Александрова