НАЧАЛО » свят

Може ли Италия да стане средиземноморски газов център?

fb
3E news
fb
05-01-2016 09:10:00
fb

 

От ENI казаха, че Италия може да се възползва от стратегическото си положение, за да бъде създаден енергиен мост между Европа и Африка, по-специално и в резултат на откриването от компанията на находище в полето Zohr в египетските води. Това може да помогне на Рим да създаде газов център в Средиземно море и да увеличи диверсификацията в Европа.

За да се постигне тази цел, европейските страни на Средиземно море трябва да увеличат сътрудничеството чрез междусистемни връзки между Испания и Франция, както и между Франция и Италия. Освен това е необходимо насърчаване на алтернативата на руския газ, ускорявайки инфраструктура от Африка и Близкия изток.

Това беше съобщено от изпълнитерния директор на ENI Claudio Descalzi в интервю за италианския всекидневник Il Corriere della Sera.

"През последните две години сме направили повече, отколкото се оказа. Ние бяхме единствените, които говорят за необходимостта от стабилизиране на Либия, за стабилизиране на Близкия изток и Африка. След няколко дни световните лидери ще се съберат в Рим, за да обсъдят въпроса", казва Descalzi в интервюто.

Европейските гиганти и САЩ потвърдиха, че подпомагането на политическите процеси е избраното средство за привеждане към края на конфронтацията в Либия.

"Посланиците и специалните пратеници на Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство, САЩ и ръководителят на делегацията на ЕС в Либия потвърдиха тяхната силна подкрепа за улесняване на либийското политическо споразумение, договорено в Skhirat, като единствения път напред за разрешаване на политиката, сигурността на Либия и институционалните кризи", гласи съвместно изявление, публикувано във вторник.

Според шестте страни, на предстоящата конференция в Рим ще демонстрират ангажимента на международната общност за спешно сключване на политическото споразумение за Либия.

Descalzi също говори за политическото сближаване на Кипър, Египет и Израел.

 

December 10th, 2015, naturalgaseurope.com

Публикувано в бюлетина на Центъра за изследвания на Балканския и черноморския регион

 

 

 

Италия
газов център
Eni
По статията работи:

Маринела Арабаджиева