НАЧАЛО » свят

МАЕ призова за мерки в подкрепа на ядрената енергетика

"Ако правителствата не променят сегашните си политики, развитите икономики ще се лишат от две трети от ядрените си мощности, което означава огромно увеличение на емисиите от въглероден диоксид, предупреждава доклад на международната агенция за енергията

fb
3E news
fb
28-05-2019 09:26:00
fb

Международната агенция за енергията (МАЕ) призова за мерки в подкрепа на АЕЦ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От МАЕ изразяват безпокойство от последиците на отлива от ядрената енергетика върху усилията за намаляване на емисиите парникови газове.
   

Упадък застрашава ядрената енергетика в глобален план със затварянето на остаряващи централи, казва Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, в доклад, посветен на ядрената енергия.
   

"Ако правителствата не променят сегашните си политики, развитите икономики ще се лишат от две трети от ядрените си мощности, което означава огромно увеличение на емисиите от въглероден диоксид", предупреждава Бирол.
   

Ядрената енергия сега осигурява около 10 на сто от електричеството по света, но делът й намалява с остаряването на "ядрения парк" и поради малкия брой проекти за строеж на нови реактори.
   

За борбата с климатичните промени ще се налага все повече да се използва електричество, при чието производство не се отделят или се отделят малки количества СО2 емисии - както е при възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия, посочва МАЕ.

"Без инвестиции в ядрената енергетика ще е много по-трудно да се изгради устойчива енергийна система", е посочено в доклада.

По статията работи:

Галина Александрова