НАЧАЛО » свят

МАЕ призова големите производители на петрол да увеличат добива

fb
3E news
fb
09-10-2018 08:33:00
fb

Международната агенция за енергетика (МАЕ) се обърна с призив към ОПЕК и страните извън картела, големи производителки на петрол да увеличат добива, тъй като пазарът навлича в червена зона.

„Всички трябва да разберем опасната ситуация, петролните пазари навлизат в червената зона“, предава Bloomberg думите на изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол.
„Трябва да се постараем да задържим съвместно пазара, тъй като това днес може да са просто лиши новини за потребителите, вносителите, а утре това може да са лоши новини за производителите“, коментира той.

По-рано МАЕ заяви, че ръстът на цените на петрола може да се отрази на търсенето в най-бързо растящите страни в света, ако производителите не предприемат стъпки за увеличение на доставките.

Фатих Бирол отбеляза, че приветства усилията на големият производител на петрол Саудитска Арабия за увеличение на производството, но смята, че въпреки това напрежението на пазара ще се запази. „Ако основните производители не предприемат стъпки (за увеличение на производството), четвъртото тримесечие ще бъде много трудно“, казва той за агенцията.

Предупреждението на Фатих Бирол идва слез скок от 20 процента на цените на петрола от август, припомня Интерфакс. Освен това вносът от Иран спада по-бързо от очакваното, тъй като много от големите вносители прекратяван покупката на ирански петрол много преди санкциите от страна на САЩ, които трябва да влязат в сила в началото на ноември.

„Търсенето, както и преди е много високо, обемът на добив на петрол във Венецуела намалява в големи количества, производството на Иран също върви надолу“, казва още председателят на МАЕ. „Свободното падане на производството във Венецуела може да попречи на увеличението на добива до 1 млн. барела на ден“, казва още Фатих Бирол.
По данни на МАЕ, Саудитска Арабия, която към настоящия момент добива 10,7 млн. барела на ден може да увеличи добива до 11 млн. барела на ден. Министъра на енергетиката на Саудитска Арабия по-рано каза, че свободните мощности за добив на страната са за още 1,3 млн. барела на ден.

МАЕ
петрол
увеличение на добива на петрол
Фатих Бирол
пазар на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева