МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол през тази и следващата година

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 20018-2019 г., става ясно от месечния отчет. Така през 2018 г. МАЕ очаква търсенето на петрол да е на нивото от 999,2 млн. барела на ден, а през 2019 г. - 100,5 млн. барела на ден.

Доставката на страните извън ОПЕК според очакванията ще се увеличат през 2018 г. с 2 млн. барела на ден, а през 2019 г. - с 1,8 млн. барела на ден.
Както отбелязват от МАЕ, световните доставки на петрол растат неизменно, независимо от спада на добива във Венецуела и Иран, в очакване на санкциите от САЩ. През септември световният добив на петрол практически не се е променил в сравнение с предишния месец и е бил 100,3 млн. барела на ден.

От МАЕ отбелязват, че по-високият добив от Саудитска Арабия и други ключови производители от Близкия Изток на практика компенсират спада от Иран и Венецуела.

Запасите от петрол в света през август са нараснали с 15,7 млн. барела – до 2,854 млрд. барела, което е най-високото ниво от февруари. Освен това нивото от запаси остава под средното петгодишно ниво с 14 млн. барела на ден, отбелязва агенцията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари