МАЕ понижава прогнозата си за световното търсене на петрол през 2019 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижава прогнозата си по отношение на ръста на световното търсене на петрол през 2019 г. с 90 хил. барела на ден до 1,3 млн. барела на ден се казва в месечния отчет на агенцията.

Очакването сега е, че световното търсене на петрол през 2019 г. ще е от порядъка на 100,4 млн. барела на ден.

От МАЕ смятат, че страните, които не влизат в ОИСР ще стимулират световното търсене на петрол през 2019 г., с 1,1 млн. барела на ден, а Китай и Индия – 0,7 млн. барела на ден. Увеличението на търсенето в страните от ОИСР според очакването ще е с 0,2 млн. барела на ден начело със САЩ.

Оценката за търсенето на петрол през миналата 2018 г. е намалена със 70 хил. барела на ден – до 1,2 млн. барела на ден след преразглеждане на данните за страните, които не членуват в ОИСР, а също и за африканските страни.

Петролните запаси на страните от ОИСР през месец март по данни на МАЕ са спаднали с 25,8 млн. барела – до 2 млрд. 849 млн. барела, но остават над средното петгодишно ниво с 4 млн. барела на ден.

Предварителните данни за запасите показват, че от една страна в САЩ и Япония се наблюдава ръст на запасите, докато тези в Европа намаляват. Така например резервите в САЩ са нараснали с 24,7 млн. барела, заради повишаването на вноса на петрол и увеличаването на резервите от нефтопродукти. Предварителните данни за Япония показват увеличение на запасите с 4,1 млн. барела.

МАЕ отчита също така, че страните от ОПЕК през април са изпълнили споразумението си за ограничаване на добива на петрол с държавите  извън картела със 131 % поради преизпълняването на задълженията от страна на Саудитска Арабия. Експертите от агенцията отбелязват също така, че през април ОПЕК е увеличил добива на петрол за пръв път за четири месеца – с 60 хил. барела на ден спрямо март – до 30,21 млн. барела на ден.

По отношение на страните извън ОПЕК – изпълнението на споразумението за ограничаване на добива на петрол (ОПЕК+) е 151 %, включително и Русия – с 80 %. Според данните на МАЕ, страните извън картела са намалили добива в рамките на сделката с 580 хил. барела на ден – до 18,22 млн. барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари