МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2014 г.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2014 г. за 125 хил.барела на ден – до 92,6 млн.барела, става ясно от февруарския доклад  на организацията.

„Ръстът на търсенето на петрол набира темпове през 2014 г. в съответствие със ситуацията на световната икономика”, смятат от МАЕ.

Според данните от януари световният обем на доставките на петрол в месечно изражение намаляват с 290 хил.барела – до 92,1 млн.барела на фона на понижаването на добива на страните, което не влизат в ОПЕК. В същото време в годишно изражение доставките през януари нарастват с 1,5 млн.барела.

Според прогнозата на анализаторите от МАЕ ръстът на доставките на петрол от страните, които не влизат в ОПЕК съставляват 1,7 млн.барела на ден през 2014 г.

Обемът на доставките на страните от ОПЕК през миналия месец са се увеличили с 85 хил.барела на ден – до 29,99 млн.барела. Намаляването на производството на нефт от страна на Ирак е компенсирано частично от възобновяването на добива от Либия. Глобалните показатели за нефтопреработка намаляват през първото тримесечие с 2,8 млн.барела на ден заради сезонни технически ремонти.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари