НАЧАЛО » свят

МАЕ: Петрол с цена от 80 долара ще направи нерентабилен 3% от световния добив

Спад на търсенето и на цените прогнозират експертите

fb
3E news
fb
14-10-2014 08:49:00
fb

Намаляването на цените на петрола до 80 долара ще направи нерентабилен около 3% от добива на петрол в света, включително редица проекти в Канада, Ангола, Бразилия и Норвегия, се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В докладът си МАЕ понижава прогнозата си за потреблението в световен мащаб, а също така предрича съществено намаляване на цените на петрола.

 

За да направят по-нерентабилни проектите по добив на шистов нефт от САЩ и от другите нетрадиционни източници са необходими много по-ниски цени на петрола, коментира от своя страна Файненшъл таймс, позовавайки се на доклада на МАЕ.

 

Намаляването на цената на петрола с над 20% от юни предизвика твърдението, че това може да затрудни работата на компаниите, добиващи шистов петрол в САЩ, а също така и да накара някои от тях да намалят инвестициите си, или да спрат производството в част от находищата. Това би могло да ограничи стремителните темпове на нарастването на предложенията за петрол от страна на САЩ, които през последните три години увеличават добива примерно до 1 млн. барела на ден.

 

Анализът на предложенията на лекия, трудноизвлекаем петрол, както от МАЕ наричат шистовите запаси „показва, че голяма част от него остава рентабилна при 80 долара за барел”, се казва в доклада.

 

Цената на петрола от сорта Brent днес в ранните следобедни часове беше 87,94 долара за барел, а лекият американски петрол WTI- 84,83 долара за барел.

 

Скъпоструващите проекти на шелфа на Бразилия или на дълбоките нефтоносни пясъци в Канада отреагираха на намаляването на цените много по-рано от шистовите проекти в САЩ, където благодарение на същественото повишаване на ефективността на добива, себестойността през 2013 г. е съставлявала 34-67 долара за барел, отбелязаха неотдавна  анализаторите от Morgan Stanley.

 

МАЕ отбелязва в докладът си, че количеството добив от скъпоструващите находища не е много голямо: само проекти за 2,6 млн. барела на ден в целия свят имат себестойност над 80 долара за барел.

 

Това означава, че количеството на отпадащият петрол може да е недостатъчно, за да бъдат понижени значително предложенията и да се балансират чрез търсенето, смятат експертите. За година, до септември предложенията в света са нараснали с 2,8 млн. барела на ден, като 2,1 млн. се падат на страни, които не са членки на ОПЕК и съставлява 93,8 млн. барела. В същото време, заради забавянето на ръста на световната икономика МАЕ понижи прогнозите за търсене през настоящата година с 200 000 барела на ден до 92,4 млн. барела. Нарастването при това положение съставлява само 700 000 барела в сравнение с 2013 г., а за 2015 г. МАЕ прогнозира ръст от 1,1 млн. бареладо 93,5 млн.барела на ден.

 

Намаляването на цените е предизвикано както от предложенията, така и от търсенето. Вероятно ще се наложи по-нататъшен спад на цените, за да се ограничат предложенията или за да се повиши търсенето”, смятат анализаторите на агенцията.

 

Нарастването на предложенията през миналия месец, както от страна на ОПЕК, така и от страните, които не влизат в състава й беше астрономически, той просто надвишава ръста на търеснето”, цитира ФТ авторът на доклаза Антуан Хафа. Ръстът на добива от страните от ОПЕК е достигнал през септември 13-месечен максимум благодарение преди всичко на увеличение на доставките от Либия и Ирак.

 

По оценка на МАЕ, през септември страните от ОПЕК са добили 30,66 млн. барела на ден – ръст от 415 000 барела през август. Оценката на самата ОПЕК публикувана в петък е значително по-ниска – 30,47 млн. барела на ден.

В същото време САЩ прдължават да увеличават добива, като спад има от находищата в Северно море. Заедно слабото търсене от страна на Европа, където икономиката е в стагнация нефтопреработващите заводи разработиха предел на рентабилността. Това направи и Китай. Според прогнозата този път не се очаква страните от ОПЕК да се включат в играта и да играят коригираща роля.

 

До какво ниво обаче могат да паднат цените на петрола никой от експертите не е категоричен.

 

ОПЕК
цени на петрола
пазар на петрол
МАЕ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева