НАЧАЛО » свят

Литва намери заместител на „Газпром”

fb
3E news
fb
22-08-2014 01:09:00
fb

Statoil ще осигури 20% от нуждите на Литва от газ чрез доставки на втечнен природен газ. Досега целият газ в страната се осигуряваше от „Газпром”, пише руският в. „Ведомости”. Литовската компания Litgas сключи петгодишен договор с норвежката Statoil за доставка в Литваот 2015 г. по 540 млн. куб метра втечнен природен газ, пише издането, позовавайки се на съобщение на компанията. „За пръв път в историята на Литва ние ще имаме алтернативен източник на природен газ”, твърди премиерът на страната Алгирадис Буткявичюс.

Норвежката компания ще доставя газа на терминала за втечнен природен газ в Клайпед, който се планира да бъде пуснат в експлоатация в края на 2014 – началото на 2015 г. Мощността му е за 2-3 млрд.куб метра жаз годишно с възможност за увеличение до 4 млрд.куб метра, което ще даде възможност за пълно обезпечаване на нуждите на Литва от газ, съобщава  Litgas.

Досега „Газпром” е ли единствен доставчик на газ в Литва, като през 2013 г. той е доставил общо 2,7 млрд.куб метра газ. Литва обаче не е доволна от цените на руския газ и отдавна се стреми да намали зависимостта си от него.

При средна цена на газа от „Газпром” за Европа през 2013 г.на ниво от 380 долара за 1000 куб метра, Литва е плащала 465 долара. През май „Газпром” намали цената до 359 долара, напомня Ройтерс, като ще е в сила до края на 2015 г.  и има възможност да бъде продължена.

Statoil ще доставя в Литва втечненият природен газ по цена, привързана към индекса на британската борса NBP, съобщава генералният директор на Litgas Доминикас Тучкус. Сега тази цена е 346 долара, се казва в съобщение на литовската компания. Предварителната обща стойност на договора със Statoil е 1-1,2 млрд.долара, уточнява Ройтерс.

Statoil
доставки
природен газ
Литва
По статията работи:

Георги Велев