НАЧАЛО » свят

Литва, Латвия и Полша отново се обявиха срещу "Северен поток 2"

fb
3E news
fb
12-03-2018 08:30:00
fb

Обръщение към председателите на парламентите на европейските държави, касаещи газопровода „Северен поток 2“ е подписано в неделя в кабинета на говорителя на литовския парламент, се казва в съобщение Викторс Пранкетис

„Председателите на Литва, Латвия и Полша искат от парламента на европейските държави да влезе в активна дискусия, от която зависи запазването на прозрачността на енергийния пазар на ЕС“, се казва в съобщението.

По думите на председателя на литовския сейм (парламент) „газопроводът „Северен поток 2“ се представя като търговски проект, но несъмнено това е политически инструмент, насочен към зависимостта на ЕС от един източник на енергия – от Русия“, цитира пресслужбата  Пранкетис. Той твърди също така, че газопроводът „Северен поток 2“ е геополитически проект, „основан на политическо решение за отказа от транзита на газ през Украйна, назовавайки тези потоци през „Северен поток 2“.

Проектът за газопровода предвижда строителство на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

природен газ
Северен поток 2
Литва
Латвия
Полша
По статията работи:

Маринела Арабаджиева