НАЧАЛО » свят

Литва и Полша с обща позиция против Беларуската АЕЦ и „Северен поток 2“

fb
3E news
fb
09-03-2018 07:24:00
fb

Президентът на Литва Даля Грибаускайте и премиерът на Полша Матеуш Моравецки са готови с обща позиция по отношение на проектите за Беларуската АЕЦ и газопровода „Северен поток 2“, става ясно от прессъобщение на пресслужбата на президентството на Литва.

Двете страни застават зад общата позиция да не купуват електроенергия от строящата се атомна електроцентрала в град Островец, Беларус. По отношение на газопровода „Северен поток 2“, двете държави се обявяват за това, че газовата директива на ЕС и стандартите за конкурентност и прозрачност трябва да се спазват при всички проекти за енергийна инфраструктура.

Беларуската АЕЦ се предвижда да бъде от два енергийни блока, като първият се планира да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г., а вторият – 2020 г. Беларуската АЕЦ е на 50 км от Вилнюс и Литва отдавна реагира срещу проекта. Парламентът на Литва по-рано реши, че централата носи заплахи за националната сигурност на страната. Приет е и закон за ограничаване на вноса на електроенергия от Беларуската АЕЦ.
Колкото до проекта за газопровода „Северен поток 2“ Полша и Литва се обявиха много отдавна.

Беларуска АЕЦ
Северен поток 2
газова директива
Литва
Полша
По статията работи:

Маринела Арабаджиева