Ленинградската АЕЦ прекрати завинаги работата на първи енергоблок РБМК-1000 след експлоатация от 45 години

Ленинградската АЕЦ в нощта петък срещу събота прекрати завинаги първи енергоблок РМБК-1000, който е в експлоатация от 45 години, съобщават от управлението за информация и връзки с обществеността на Ленинградската АЕЦ, цитирана от ТАКК.  Старият блок от  т.нар. „чернобилски тип+ ще бъде заменен с енергоблок ВВЕР-1200, който вече премина всички изпитания.


„На 21 декември в 23:30 часа, московско време след 45 години безопасна експлоатация окончателно бе спрян енергиен блок №1 на Ленинградската атомна електроцентрала (филиал на „Росенергоатом , част от „Росатом“)“ се казва в съобщението.


В бъдеще блокът ще бъде демонтиран. Обсъжда се възможността за използването на площадката на Ленинградската АЕЦ за нови производство, а процесът, свързан с връщането на облъченият графит – за научни разработки.


По данни на управлението за информация, от момента на включването в мрежата на 21 декември 1973 г. първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ е произвел 264,9 млрд. кВтч електроенергия., като при това за този дълъг период сериозен инцидент не е имало.


След спирането на първи енергиен блок Ленинградската АЕЦ ще си запази статута на най-голямата АЕЦ в Русия с установена мощност от 4200 МВТ. Ленинградската АЕЦ осигурява над 50 % о енергопотреблението на Санкт Петербург и Ленинградската област.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари