Лавров: Русия очаква от ЕК стопроцентови гаранции, ако иска да получава газ по „Турски поток“

Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призова Европейската комисия или да не се меси в условията за съгласуване на едни или други газопроводи, или, ако Европейският съюз е заинтересован да се включи в тях, предоставяйки 100-процентови гаранции за подкрепа.

 

„Сега за Западните Балкани интерес може да представлява още един, нов проект - „Турски поток“. За това как сме готови да си сътрудничим по този проект, сме говорили неведнъж. Ако страните от Европейския съюз са заинтересовани от това, газа по този газопровод да стига на територията на ЕС, то са необходими 100-процентови гаранции от Европейската комисия, като цяло от Европейския съюз“, каза Лавров в сряда на пресконференция след преговори в Москва с гръцки колеги.

 

Министърът на външните работи на Русия призова Европейският съюз „да не се меси в процесите на съгласуване на едни или други проекти, така, както се случи с „Южен поток“, съобщават руските агенции.

В отговор на въпрос за плановете за сътрудничеството на Русия с държавите от Западните Балкани в енергийния сектор, министърът на външните работи на Русия подчерта, че „тези планове най-общо и напълно зависят от договореностите, които се постигат със съответните държави“.
„Ако те имат интерес към съответното развитие на енергийното взаимодействие, ние непременно ще отвърнем на тази взаимност, а при такъв политически интерес е също така напълно  възможно съгласуване на икономическите параметри“, отбеляза още Лавров.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари