НАЧАЛО » свят

Компанията Exxon Mobil планира да продължи сътрудничеството с Русия в енергетиката

fb
3E news
fb
09-08-2014 07:41:00
fb

Компанията Exxon Mobil планира да продължи сътрудничеството си с Русия в сектора на енергетиката. Това каза президентът на компанията Exxon Mobil Russia Глен Уолер на церемония за началото на проучвателното сондиране в кладенеца „Университетская-1” в Карско море. Това е съвместен проект на „Роснефт” и Exxon Mobil.

„Нашето сътрудничество е дългосрочно. Ние виждаме тук големи перспективи и сме готови с ваше позволение за работим и по-нататък”, каза той, обръщайки се към президента на Русия Владимир Путин.

По-рано днес руският президент каза, че Русия уважава сътрудничеството с компанията Exxon Mobil. Той наблегна на това, че американската компания е отдавнашен и надежден партньор на реската страна и изрази увереност, че съвместните проекти на двете компании ще са от полза за националната икономика и ще подпомогнат развитието на международната икономическа ситуация, а също така постъпленията от данъци и създаването на нови работни места.

Откривайки сондажа, президентът на Русия нарече събитието поредна важна стъпка в усвояването на перспективните находища в Арктика. Той отбеляза уникалността на проекта от гледна точка на прилаганите технологии, количеството на геоложки проучвания и специалните екологични мерки.

„Университетская-1” е най-северният кладенец и сондажите ще се извършват в условията на междуледникови сезони – от август до края на октомври. Платформата West Alpha е модернизирана допълнително за работа при специалните условия на северните морета, като е снабдена със иновационен комплексен контрол на обстановката по отношение на ледовете и системата за предотвратяване на сблъсъците с айсберги.

По предварителни оценкиq находището съдържа 35 млрд. барела нефтен еквивалент, а ресурсите на Карско море като цяло – над 100 млрд.барела, уточнява Прайм.

Exxon Mobil
Роснефт
Карско море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева