НАЧАЛО » свят

Джон Кери призова петролната промишленост да ускори прехода към ВЕИ

fb
3E news
fb
03-03-2021 11:03:05
fb

Във вторник американският пратеник за климата Джон Кери призова петролните и газовите компании да направят повече за диверсификация и приемане на нисковъглеродни технологии за справяне с изменението на климата. Говорейки заедно с ръководителите на петролната индустрия, които извадиха своите аргументи за продължаващото производство на нефт, Кери призова САЩ да ускорят развитието на водород, улавяне на въглерод и други технологии, които могат да намалят емисиите.

„Мисля, че индустрията за изкопаеми горива очевидно може да направи много повече, за да се превърне в пълноценна енергия (индустрия), която приема някои от тези нови технологии“, каза Кери в разговор с бившия министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз. Пандемията на коронавируса ускори прехода към възобновяеми горива и електрифицирането на ключови елементи при енергопотреблението, припомня Ройтерс.

Световните концерни в момента играят догонващо, отговаряйки на исканията на инвеститорите за намаляване на производството на горива, които допринасят за глобалното затопляне. Съединените щати ще разкрият нова цел за намаляване на емисиите на парникови газове за следващото десетилетие на срещата на върха на глобалните лидери на 22 април, каза той.

Президентът Джо Байдън, който назначи Кери, обяви още в първия си ден на управление, че Америка ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата. В първите си седмици като президент Байдън отмени президентско разрешение, което би позволило изграждането на тръбопровода за суров нефт Keystone XL от Канада, като предприе и стъпки за ограничаване на развитието на нови петролни и газови находища, което може да ограничи новите възможности да проучване върху федералните земи.

Неговите действия предизвикаха критики от страна на петролните ръководители, които вярват, че това ще направи САЩ по-зависими от вноса на петрол от страни, различни от съседните Канада или Мексико.

„Постигнахме енергийна независимост само доставките от Северна Америка - Канада, Съединените щати и Мексико - и сега ще внасяме отново 60% до 70% от суровия петрол от ОПЕК, ако те подкрепят нашата забрана и не позволяват повече производство ", каза Скот Шефилд, главен изпълнителен директор в Pioneer Natural Resources Co.

Изпълнителният директор на Chevron Corp Майкъл Вирт заяви в отделна сесия, че петролната индустрия и правителството на САЩ могат да се присъединят към напредъка на нисковъглеродните горива. "Природният газ трябва да играе много важна роля", добави Вирт. "Това е област, в която трябва да има общи гледни точки."

В своите изказвания Кери също подчерта необходимостта от сериозни инвестиции в енергийната инфраструктура в Съединените щати, за да се ускори внедряването на възобновяема електроенергия и призова щати като Тексас, да не се съпротивляват при модернизиране на американската електрическа мрежа.

"Трябва да имаме интелигентна мрежа. Това ще ни спести огромно количество пари, ще намали емисиите и ще създаде капацитет за справяне с предизвикателствата на базовата енергия", смята Кери, който добавяйки, че САЩ могат драстично да увеличат внедряването на възобновяема електроенергия.

"Но ще трябва да се отървем от част от нашия шовинизъм и нашите ограничени виждания, които се противопоставят на здравия разум и необходимостта да се придвижваме много прибързано, за да се направи това", добави той.

Джон Кери
ВЕИ
петролна индустрия
промени
По статията работи:

Георги Велев