Китай още през октомври може да стане най-големият вносител на газ в света

Световният пазар на газ преживява период на трансформация, ключов момент, в който е ръста на търсенето от страна на Китай. Така още през октомври Китай може да заеме първо място по внос на газ в света, изпреварвайки по този показател Япония, заявява председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол

„Пазарът на природен газ преживява период на трансформация. В това отношение има три ключови момента. На първо място става въпрос за Китай. Страната с огромни стъпки се движи към това да стане ключов играч на пазара на газ“, каза Бирол по време на изказването си на конференцията  Oil & Money Conference , която се провежда в Лондон.


„През тази година, през октомври, а ако не през октомври, то през ноември Китай ще стане първата страна  по внос на газ в света, изпреварвайки Япония. А през следващата година разликата между тях ще се увеличи“, продължи той, цитиран от международните специализирани агенции.

Вторият ключов момент, според Бирол се заключава в ръста на производството на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. Така например, според оценка на агенцията, през следващите 5 години на Съединените щати ще се падат около 75 % от ръста на предложенията на пазара на втечнен природен газ. Тоза САЩ ще се наредят в тройката от най-големи доставчици на LNG  заедно с Катар и Австралия.

„Трето,  когато говорим за потреблението на газ, то говорим за промишления сектор...Промишленият сектор ще стане ключов, мотор за ръста на търсенето на газ в света, изпреварвайки сектора на електроенергетиката“, отбеляза още председателя на МАЕ. В същото време той предупреди за съществуващите рискове за търсенето на газ. В частност „апетитът на потребителите“ може да успокои възможният ръст на цената на „синьото гориво“, смята още Фатих Бирол.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари