НАЧАЛО » свят

Китай още през октомври може да стане най-големият вносител на газ в света

fb
3E news
fb
09-10-2018 08:36:00
fb

Световният пазар на газ преживява период на трансформация, ключов момент, в който е ръста на търсенето от страна на Китай. Така още през октомври Китай може да заеме първо място по внос на газ в света, изпреварвайки по този показател Япония, заявява председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол

„Пазарът на природен газ преживява период на трансформация. В това отношение има три ключови момента. На първо място става въпрос за Китай. Страната с огромни стъпки се движи към това да стане ключов играч на пазара на газ“, каза Бирол по време на изказването си на конференцията  Oil & Money Conference , която се провежда в Лондон.


„През тази година, през октомври, а ако не през октомври, то през ноември Китай ще стане първата страна  по внос на газ в света, изпреварвайки Япония. А през следващата година разликата между тях ще се увеличи“, продължи той, цитиран от международните специализирани агенции.

Вторият ключов момент, според Бирол се заключава в ръста на производството на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. Така например, според оценка на агенцията, през следващите 5 години на Съединените щати ще се падат около 75 % от ръста на предложенията на пазара на втечнен природен газ. Тоза САЩ ще се наредят в тройката от най-големи доставчици на LNG  заедно с Катар и Австралия.

„Трето,  когато говорим за потреблението на газ, то говорим за промишления сектор...Промишленият сектор ще стане ключов, мотор за ръста на търсенето на газ в света, изпреварвайки сектора на електроенергетиката“, отбеляза още председателя на МАЕ. В същото време той предупреди за съществуващите рискове за търсенето на газ. В частност „апетитът на потребителите“ може да успокои възможният ръст на цената на „синьото гориво“, смята още Фатих Бирол.

втечнен природен газ
Китай
МАЕ
LNG
пазар на природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева