НАЧАЛО » свят

Киев инициира тристранни газови преговори във формата Украйна-ЕС-Русия

fb
3E news
fb
01-03-2018 09:38:00
fb

Министерство на външните работи на Украйна инициира тристранни преговори във формата Украйна-ЕС-Русия с цел осигуряване на стабилността на доставките на газ за Украйна и ЕС. Това става ясно от съобщение на страницата във Фейсбук на заместник-министъра на външните работи на Украйна и за евроинтеграцията Зералка Елена Владимировна.

По-рано в четвъртък президентът на Украйна Петро Порошенко се разпореди правителството да инициира тристранни консултации с Европейската комисия и Русия за изпълнение на решенията на Стокхолмския арбитраж за изплащане на компенсациите на „Нафтогаз“. Порошенко се разпореди също така прокуратурата, министерство на правосъдието и и външното министерство да запорират активи на „Газпром“ в случай, че руската компания не изплати компенсацията.

„Току-що изпратихме до ЕС нота за прилагането на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергетиката в съответствие с член 340 и приложение 26 от споразумението за асоциране. Инициираме също така тристранни преговори във формата Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилност на газовите доставки Украйна-ЕС“, пише Владимировна.

По думите й, неизпълнението на договорните задължения и отказът на „Газпром“ да изпълнт решението на Стокхолмския арбитраж са заплаха за възникване на извънредна ситуация за доставките на газ през Украйна и за ЕС.

Стокхолмският арбитраж в сряда публикува решението си по съдебния спор между „Газпом“ и „Нафтогаз“ по отношение на договора за транзит на газ. Съдът излезе с решение „Газпром“ да изплати в полза на „Нафтогаз“ сумата от 4,637 млрд. долара като компенсация за недоставени количества газ за транзита през Украйна, но предвид предходното решение (по договора за доставка на газ) руската компания трябва да плати по-малко – 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обяви несъгласие с последното решение, уточнява Прайм.

В четвъртък заместник-председателят на „Газпром“ Александър Медведев  каза, че „Газпром“ е получил от „Нафтогаз“ средства за заплащане на доставка на газ през март, но ги е върнал заради несъгласуване на допълнително споразумение по договора, затова осъществяване на доставки за „Нафтогаз“ от 1 март няма да има.

Председателят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев заяви, че в тази връзка в Украйна може да се появи дефицит заради студовете. В периода 1 - 4 март в Украйна се очакват силни студове, а очакваният дефицит по думите на Коболев е от порядъка на 18 - 20, които компанията е била планирала да купи от "Газпром".   Украинската страна ще се опита, след отказа на руската компания да компенсира недостига с внос от европейските страни, но въпреки това ще има недостиг от порядъка на 10 млн. куб м.

В допълнение, според  председателя на „Нафтогаз“, отказът на „Газпром“ да доставя газ на украинската компания означава загуба на правата по отношение на изпълнението на клаузата „вземи или плати“ през 2018 г. По думите на Коболев това ще струва на руската компания стотици милиони.

По-рано през деня Коболев каза, че компанията „Нафтогаз Украйна“ би предпочела да получи в парично изражение сумата от 2,6 млрд. долара, които „Газпром“ трябва да изплати, но е готов да обсъди и други варианти, включително и като гориво.

 

 

 

 

природен газ
газови доставки
газови преговори
тристранни газови преговори
Украйна-ЕС-Русия
Газпром
Нафтогаз Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева